Hoppa till huvudinnehållet

När du ska lägga om ditt tak vill du säkerligen använda samma typ av takmaterial som finns på taket sedan innan. Detta för att behålla ditt taks utseende, som också bidrar till din fastighets karaktär. Ibland kan det dock finnas skäl att byta material som exempelvis när konstruktionen inte längre klarar av tyngden av takpannorna som lergat där.

Tegel är valt som takmaterial

Att välja takmaterial

Vid nybyggnation väljer du det takmaterial du vill ha i samråd med arkitekten eller det företag som säljer huset. Det finns ofta möjlighet att välja mellan olika material beroende på vilken budget du har.

Om du exempelvis vill ha takpannor på taket kan du välja de klassiska tegelpannorna eller för den som har en begränsad budget finns möjlighet att välja de billigare betongpannorna som har ett snarlikt utseende.

Om du däremot vill byta material i samband med en takomläggning så finns det desto fler saker att tänka på så du väljer rätt material och att allt går rätt till.

Att tänka på vid byte av takmaterial

 • Om taket inte längre klarar av tyngden av den tidigare beläggningen finns det två alternativ att välja mellan. Antingen förstärker du takstommen, vilket kan vara ett kostsamt projekt, eller så byter du till en lättare takbeklädnad.
 • Det finns några lätta takbeläggningar att välja mellan som exempelvis plåt eller takpapp. Om du väljer profilerad plåt kan du välja plåtskivor som har en struktur som är mycket likt takpannor.
 • Bor du i ett detaljplanerat område krävs det oftast bygglov för att byta takmaterial. Att ansöka om bygglov kostar en del pengar och kan ta upp till 10 veckor att få klart.

Så väljer du rätt material

Om du ska genomföra en takomläggning och planerar att byta takmaterial bör du rådfråga en takläggare hos oss på Sol och Tak som kan bistå med både kunskap och erfarenhet. Det gör att du kan få hjälp med att hitta det material som passar just din fastighet allra bäst.

Behöver du hjälp när du ska välja takmaterial?
Kontakta oss genom formuläret nedan!

  Pågående Takbyte

  Välj rätt takmaterial

  Det finns ett flertal olika takmaterial att välja mellan när du ska lägga om ditt tak. Vilket material som passar bäst beror på flera faktorer som exempelvis din takstommes hållfasthet, vilket utseende du vill ha och vilka egenskaper ditt nya tak ska ha.

  Ger ett modernt utseende, har låg vikt och en hög vattenavvisande förmåga

  Tegelpannor har en mycket lång hållbarhet, ett klassiskt utseende och passar de flesta hus.

  • Takpannor

  Snarlikt utseende som tegeltak men blir både billigare och hållbarare att gå på.

  • Takpapp

  Billigt takmaterial som går snabbt att lägga och passar även för helt platta tak.

  En investering som ofta betalar av sig själv inom 10 år och sedan minskar kostnaderna för el kraftigt.

  Vi hjälper dig hitta rätt takmaterial för din fastighet

  Du är välkommen att kontakta oss på Sol och Tak Dalarna för att erhålla fri konsultation av våra skickliga takläggare inför din takläggning. Våra takläggare är utbildade och har varit verksamma som takläggare under många år vilket innebär att vi är specialister på alla typer av tak.

  Boka ett kostnadsfritt hembesök för rådgivning och få därefter en offert med ett rimligt pris för ditt takbyte.