Hoppa till huvudinnehållet

Många privata fastighetsägare i Dalarna har valt att installera solpaneler på taket så att de kan producera egen elektricitet till sin fastighet. Genom att producera egen elektricitet kan man sänka sina kostnader för fastighetens elförbrukning samtidigt som man bidrar till en bättre miljö.

Solceller på villa i Dalarna

Att investera i en egen solcellsanläggning är lönsamt och återbetalar sig vanligtvis redan efter cirka 10 år. Därefter kan man få en bra avkastning i form av sänkta energikostnader för sin fastighet i upp till ytterligare 20 år.

Solpaneler – för en hållbar framtid

En solcellsanläggning använder solenergi för att producera elektricitet. Solenergi är en så kallad förnybar energikälla som är gratis och kommer att finnas för evigt. Fördelen med solpaneler är att den producerar elektricitet alla dagar på året, även då det är molnigt, kallt eller regnar, till skillnad mot vindkraft som endast fungerar när det blåser.

Solpaneler är även ett mycket miljövänligt alternativ då de har noll utsläpp under driften och de kräver inte heller något underhåll som påverkar klimatet.

Fördelar med solpaneler

 • En lönsam investering som återbetalar sig snabbt och som ger en bra avkastning över längre tid.
 • Solceller är miljövänligt då den har noll utsläpp under drift.
 • Bidrar till att man blir mindre priskänslig i samband med prishöjningar, eftersom man producerar en del av fastighetens elektricitet själv.
 • Möjlighet att ansluta kringutrustning såsom solcellsbatteri, laddbox eller värmepump.
 • Ökar värdet på fastigheten. Läs mer om detta här!

Hur fungerar solceller?

En solcellsanläggning används för att producera elektricitet med hjälp av solenergi. Anläggningen består av solpaneler som monteras på fastighetens tak och dessa solpaneler tar emot solens energi som sedan med hjälp av de inbyggda solcellerna omvandlas till likström.

Likströmmen förs vidare till en växelriktare där den konverteras till växelström som sedan direkt kan användas av fastigheten eller skickas vidare ut på elnätet för försäljning.

Lagring av elektricitet

En solcellsanläggning kan inte lagra elektricitet vilket innebär att den elektricitet som solpanelerna producerar behöver användas i realtid. Den el som fastigheten inte förbrukar för stunden skickas vidare ut på elnätet där den säljs på elmarknaden, vilket man självklart får betalt för av sitt elbolag.

Vill man lagra elektricitet för att kunna använda den under de tider som solen inte är uppe kan man installera ett solcellsbatteri. Med ett solcellsbatteri och en offgrid-lösning kan man använda sig av sin egenproducerade elektricitet även vid strömavbrott.

Snygg modell av solpaneler

Varför ska jag ha solceller?

Med egna solceller på taket har du möjlighet att själv producera en del av den el som din fastighet förbrukar. Det innebär att du dels blir mindre priskänslig i samband med att det sker prisökningar i ditt område, men även att du kan spara in en hel del pengar i form av sänkta energikostnader.

Med en egen solcellsanläggning kan du även ansluta kringutrustning, både den utrustning som finns idag och framtida utrustning. Det innebär att du kan använda gratis solenergi för att ladda energikrävande maskiner som exempelvis en värmepump eller en elbil.

Det gör att det finns mycket pengar att spara på sikt samtidigt som du blir mindre beroende av den elektricitet som du köper från elbolagen.

Installatör till oss på Sol och Tak i Dalarna installerar solpaneler
Installatör till oss på Sol och Tak i Dalarna installerar solpaneler

Installera solceller i samband med ditt takbyte

En solcellsanläggning har en livslängd på cirka 30 år, vilket är näst intill detsamma som taket på din fastighet. Därför är det bästa tillfället att installera solpaneler i samband med att du gör en takomläggning.

Då kan du vara trygg med att taket inte behöver bytas under dina solcellers livslängd, vilket annars innebär att du får göra om hela installationen igen.

En annan fördel med att installera solpaneler i samband med ditt takbyte är att du sparar in en hel del pengar vid själva installationen, detta då ställning, personal och utrustning redan finns på plats.

Solceller – för en lägre energikostnad

Om du väljer att investera i en solcellsanläggning som klarar av att producera cirka hälften av den energi som din fastighet förbrukar så är återbetalningstiden cirka 10 år. Därefter kan du se fram emot halverade elräkningar i ytterligare upp till 20 år.

Ladda elbilen hemma

Med en egen solcellsanläggning kan du installera en laddstolpe vid hemmet så att du kan ladda din elbil på de tider som passar dig bäst. Om du väljer en smart laddbox kan du använda den elektricitet som dina solceller producerar, vilket gör att du kan sänka driftskostnaderna för din elbil rejält.

Med en egen laddbox hemma kan du även ladda din bil med elektricitet från elnätet under de tider då elen är som billigast, som exempelvis under natten. Det innebär också att du alltid har ett fulladdat batteri i din elbil när du vaknar varje morgon.

Arbetsområde med solceller

Avesta

Borlänge

Falun

Hedemora

Ludvika

Mora

Orsa

Rättvik

Smedjebacken

Är du ute efter solpaneler till din villa? Boka in ett kostnadsfritt hembesök!

  Låt oss hjälpa dig sänka dina energikostnader

  Sol och Tak Dalarna har utbildade takläggare som är experter på alla typer av tak. Med över 1 000 takläggningar i bagaget så har vi den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra våra uppdrag med ett perfekt resultat, även vid mer avancerade takläggningar.

  Vi har dessutom specialiserat oss på solcellsinstallationer vilket innebär att vi kan hjälpa dig med att sänka dina energikostnader genom att genomföra en installation av solceller på ditt tak i samband med din takomläggning. 

  Vill du få mer information om våra tjänster eller vill du boka in ett kostnadsfritt hembesök är du välkommen att kontakta oss. Då kan vi inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och därefter presentera en offert med ett rimligt pris för just ditt takbyte eller solcellsinstallation.

  Granskade och godkända av Solexperter.