Idag är det många som väljer att lägga plåt på sina tak då det är ett lätt och relativt billigt material som ger taket ett snyggt utseende. Plåttak har också en god hållfasthet och en lång livslängd vilket gör att det är en bra investering. Plåt är dessutom ett takmaterial som finns i flera olika utföranden vilket gör att det passar för alla typer av fastigheter, allt från villor och större fastigheter till slott och kyrkor.

Sol och Tak har investerat i ett eget plåtslageri vilket kommer leda till att vi framöver inte är i behov av mellanhänder då vi ska lägga plåttak. Denna investering kommer leda till en ökad kvalitet och längre livslängd för dig som kund.

Om oss på Sol Och Tak

Plåttak – för ett modernt utseende

Takplåt finns i flera varianter såsom stålplåt, aluminium, zinkplåt och koppar, och kan erhållas både som profilerade plåtskivor eller bandplåt. Vilken typ av takplåt man ska välja beror dels på vilket utseende man vill få på sitt tak och även var fastigheten är belägen.

Om fastigheten ligger i ett utsatt läge, exempelvis vid havskusten, bör man välja aluminium eller zinkplåt som står emot salta havsvindar bättre än vanlig stålplåt. Koppar används vanligtvis för mer exklusiva byggnader som exempelvis kyrkor där livslängden har stor betydelse.

Fördelar med plåttak

  • Låg vikt, från 2 – 10 kg per kvm, beroende på val av plåt, vilket gör att den går att lägga på fastigheter som har en klen takstomme eller på äldre hus där konstruktionen inte längre klarar av vikten av tunga takpannor.
  • Ett billigt takmaterial om man väljer profilerad plåt eller enklare bandplåt, samtidigt som det kan kosta betydligt mer om man exempelvis väljer att lägga ett tak med kopparplåt.
  • Bra hållfasthet, står emot yttre påverkan från väder och vind mycket bra.
  • Lång livslängd.
  • Ger taket ett snyggt utseende.

Livslängden

Plåttak har en lång livslängd vilket gör det till ett bra ekonomiskt val. Stålplåt och aluminium har en livslängd på mellan 40 – 60 år medan zinkplåt och koppar har en livslängd på upp till 100 år. Väljer man istället profilerad plåt så har dessa plåtskivor en livslängd på cirka 40 år. För att plåten ska hålla hela sin livslängd krävs dock att man underhåller sitt tak genom att man tvättar det, lägger på rostskydd och målar om med jämna mellanrum.

Utseendet

För villor är det vanligt att montera profilerad plåt som finns att få med ett flertal olika strukturer och i olika kulörer. Vill man däremot få ett mer exklusivt utseende på sitt tak kan man lägga bandplåt med dubbelfalsning.

Våra takläggare fixar ditt plåttak

Vi på Sol och Tak Dalarna har utbildade plåtslagare och takläggare som varit verksamma inom branschen under många år. Det innebär att vi är specialister på alla typer av plåt, oavsett om du vill lägga mer avancerade tak med bandplåt eller väljer profilerad plåt för ditt villatak.

Vill du få hjälp med ditt plåttak kan du kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan vi inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och bistå med rådgivning. Därefter kan vi överlämna en prisvärd offert inför ditt takbyte.

Psst… Våra takläggare i Dalarna är bäst i branschen!