Tegeltak är ett av de mest populära takmaterialen i Sverige och över hela landet finner man röda stugor med vita knutar och klassiska lertegelpannor på taket. Har man väl valt ett tegeltak så är det ytterst få som väljer att byta till ett annat takmaterial i samband med en takomläggning.

Tegeltak
Nylagt tegeltak

Tegeltak – för ett hållbart tak

Tegelpannor är tillverkade av naturmaterial vilket gör att de har en bra hållfasthet och samtidigt en minimal påverkan på vår miljö. Ett tak med tegelpannor behöver inte samma underhåll som många andra takmaterial utan det räcker att man med åren tvättar taket och avlägsnar mossa och alger.

Tegelpannor blir bara vackrare med åren då det uppstår färgskiftningar som ger taket ett unikt utseende. Det är dock ganska dyrt att lägga ett tegeltak och därför är det många som istället väljer att lägga betongpannor, som har ett snarlikt utseende.

En nackdel med tegelpannor är att det är ett tungt takmaterial vilket innebär att det inte går att lägga på alla typer av tak. Har man dessutom en äldre fastighet så finns det en risk för att taket med åren inte längre klarar av tyngden av tegelpannor. Då behöver man antingen förstärka sin takstomme eller välja ett annat takmaterial.

Stort område bytt till tegeltak i Dalarna
Nya tak från oss på Sol och Tak

Fördelar med tegeltak

 • Kräver minimalt med underhåll, till skillnad mot plåttak och betongpannor.
 • Har en lång livslängd, upp till 100 år eller mer.
 • Tack vare att det uppstår färgskiftningar på tegelpannorna så blir de vackrare med åren.
 • Ett takmaterial som passar på de flesta typer av fastigheter.
 • Kan i vissa fall återanvändas vilket innebär att man får billigare takbyten.

Livslängden

Ett tegeltak har en livslängd på upp till 100 år, eller mer. Man brukar säga att om tegelpannorna har hållit i 100 år så kommer de sannolikt att hålla i ytterligare 100 år. Den långa livslängden tillsammans med att pannorna får vackra färgskiftningar med åren gör att många väljer att lägga om sitt tak med samma tegelpannor som legat där tidigare.

Utseendet

Tegeltak finns i flera olika kulörer som exempelvis terrakottafärgad, rött och svart. När tegelpannor åldras kommer de att få färgskiftningar vilket ger varje takpanna ett unikt utseende som bidrar till att ge fastigheten en vackrare karaktär.

Är du ute efter nytt tegeltak? Kontakta oss!

  Våra takläggare i Dalarna fixar ditt tegeltak

  Om du vill få hjälp med att lägga om ditt tegeltak kan du vända dig till oss på Sol och Tak Dalarna som har takläggare som är experter på just tak med tegelpannor. När du anlitar oss för din takläggning kan du vara säker på att arbetet utförs korrekt och säkert med ett perfekt resultat.

  Du är välkommen att kontakta oss för en diskussion eller för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan inspektera ditt tak. Då kan vi sedan överlämna en offert med ett rimligt pris för just din takläggning.