Hoppa till huvudinnehållet

När man ska genomföra ett takbyte så är det en hel del saker som man behöver tänka på. Även om det är ett relativt okomplicerat projekt att byta tak så finns det mycket som behöver planeras innan projektet kan påbörjas så allt går rätt till.

Pågående byte till röda tegeltak och Solceller i Dalarna
Pågående takläggning i Dalarna av oss på Sol och Tak

Lär dig mer om takläggning

Att lägga om ett tak själv är ingenting som rekommenderas om man inte är takläggare eller har den kunskap som krävs. Det räcker med att endast ett arbetsmoment utförs fel för att taket ska få en betydligt kortare livslängd.

Man bör alltid anlita professionella takläggare när man ska utföra ett takbyte så arbetet utförs säkert, korrekt och enligt gällande branschregler för maximal livslängd. Dessutom får man trygga garantier på sitt tak om det visar sig att det trots allt uppstått något fel.

Vi har svaren på dina frågor

Sol och Tak Dalarna är din lokala takfirma i Dalarna och hos oss finner du Dalarnas skickligaste takläggare med många års erfarenhet inom branschen. Tillsammans har vi lagt över 1 000 tak vilket gett oss en betydande kunskap och gedigen erfarenhet.

Nedan har våra takläggare sammanställt några vanliga frågor kring takläggning. Om du inte finner svar på din fråga eller om du vill boka ett kostnadsfritt hembesök för att diskutera din takläggning är du välkommen att kontakta oss.

Pågående Takomläggning i Dalarna
Från ett pågående takprojekt i Dalarna

Vanliga frågor om takläggning

När behöver jag genomföra ett takbyte?

När ditt tak läcker in vatten i fastigheten, takmaterialet är slitet och inte håller tätt eller då taket har uppnått sin förväntade livslängd bör du planera in ett takbyte.

Hur lång tid tar det att byta tak?

Tiden det tar att genomföra ett takbyte beror på flera faktorer som exempelvis hur stort taket är, vilket takmaterial som ska läggas, taklutningen och om taket har många vinklar och vrår. För en normalstor villa tar det vanligtvis 1 – 3 veckor att byta tak, beroende på takmaterial.

Vilka takmaterial kan man använda på tak med 10 graders lutning?

För ett tak som har en taklutning på 10 grader kan man använda takplåt eller takpapp. Plåttak kan man lägga på tak som har en minsta taklutning på 6 grader medan papptak kan man lägga på alla typer av tak, även helt platta.

Hur mycket kostar ett takbyte?

Vad det kostar att byta tak beror bland annat på takets storlek, val av takmaterial och vilken takfirma man väljer. Väljer man ett billigt takmaterial kan det kosta från 500 kronor per kvm, medan det för mer exklusiva tak kan kosta flera tusen kronor per kvm. För ett exakt pris kan du kontakta oss på Sol och Tak Dalarna för att få en kostnadsfri offert.

Ska man välja betongpannor eller tegelpannor?

Det beror på vilken smak man har och hur budgeten för takbytet ser ut. Klassiska tegelpannor har en lång livslängd och blir vackrare med åren. Betongpannor har ett snarlikt utseende som tegelpannor men kostar betydligt mindre, vilket gör att det är vanligt att välja i samband med nybyggnation. Betongpannor har en kortare livslängd och kräver löpande underhåll för att behålla sitt utseende.

Vilken takplåt är bäst för hus vid kusten?

Om man bor vid kusten bör man välja en takplåt av aluminium eller zinkplåt som klarar av påfrestningarna från de salta havsvindarna bättre än stålplåt, som vanligtvis börjar rosta.

Vad gör man då taket buktar inåt?

Om taket buktar inåt beror det sannolikt på att takstommen inte längre klarar av tyngden av det takmaterial som finns på taket, vanligtvis takpannor. Man kan välja att förstärka sin takstomme, vilket kostar en hel del pengar, eller lägga om taket med ett lättare takmaterial som exempelvis plåt.

Innebär mögel på vinden att taket läcker?

Om det finns fukt och mögel på vinden beror det vanligtvis på att takets tätskikt inte längre håller tätt. Om man fått in mögel och fukt på vinden bör man snarast byta ut taket innan det leder till mer omfattande fuktskador, vilket kan bli mycket kostsamt att reparera. Mögel kan också innebära en stor olägenhet för de boende och kan även leda till svår sjukdom.

När är bästa tiden att utföra ett takbyte?

Det finns ingen årstid som är bättre än någon annan då man ska utföra ett takbyte. Det går alldeles utmärkt att byta tak året om, även på vintern. Dock bör man under sommarmånaderna hålla koll på väderleken så att man inte byter tak under de regnigaste dagarna.

Kräver ett betongtak underhåll?

Ja, efter cirka 15 år kommer betongpannornas glasyr spricka sönder. Då behöver man tvätta taket och måla om det så att betongpannorna får ett nytt ytskikt som skyddar mot väder och vind. Därefter behöver taket underhållas cirka vart 5:e – 8:e år för att det ska klara av att uppnå sin fulla livslängd, vilket är cirka 30 – 40 år.

Hur identifierar man tecken på att ett tak börjar närma sig slutet av sin livslängd?

Förutom uppenbara skador som läckage och synligt slitna takmaterial, finns det subtilare indikationer på att ett tak närmar sig behovet av byte. Dessa inkluderar förlust av takmaterialens granuler, krackeleringar, böjda eller uppvikta takpannor eller plåtar och synliga moss- eller algtillväxter. Regelbunden inspektion kan avslöja dessa tecken, vilket möjliggör tidig intervention innan omfattande skador uppstår.

Vilka faktorer bör man överväga när man väljer entreprenör för sitt takbyte?

Att välja rätt entreprenör för ditt takbyte är avgörande för projektets framgång. Viktiga faktorer att överväga inkluderar entreprenörens erfarenhet och rykte, tidigare kundrecensioner, tillhandahållande av garantier och försäkringar samt deras förmåga att erbjuda en detaljerad och transparent offert. Det är även viktigt att se till att entreprenören har en god förståelse för lokala byggregler och standarder.

Har du någon annan fråga får du gärna skriva in till oss