Hoppa till huvudinnehållet

Hur mycket det kostar att byta tak beror på ett flertal faktorer som exempelvis vilket takmaterial man väljer, hur stort taket är och takets utformning. Normalt är ett takbyte en stor investering vilket gör att det är viktigt att man har kontroll över kostnaderna och väljer en lösning som ger taket en hög kvalitet och lång livslängd.

Pågående takbyte i Dalarna

En uppskattad kostnad för ett takbyte via oss på Sol och Tak i Dalarna

Takmaterial / taktypSadeltakMansardtakValmat tak
Elegant standardpanna1 000 – 1 400kr1 450 – 1 850kr1 250 – 1 600kr
Lertegel1 400 – 1 700kr1 700 – 2 150kr1 550 – 1 900kr
Stilpanna1 350 – 1 750kr1 700 – 2 150kr1 500 – 1 900kr
Klickplåt1 450 – 1 800kr1 750 – 2 250kr1 600 – 2 000kr

Att tänka på vid ditt takbyte

Inför ett takbyte på din fastighet är det essentiellt att genomföra noggrann planering för att säkerställa en omfattande översikt över projektets omfattning, inklusive arbetsprocesser och val av material. Det är av yttersta vikt att du noggrant väljer en takläggningsfirma som inte endast utför arbetet i enlighet med gällande branschstandarder och använder material som uppfyller alla kvalitetskrav, utan som också erbjuder tjänster till konkurrenskraftiga priser som återspeglar rättvisa och transparens.

En välplanerad process och ett klokt val av tjänsteleverantör garanterar inte bara ett framgångsrikt genomförande av ditt takprojekt, utan säkerställer även att resultatet blir hållbart, funktionellt och estetiskt tilltalande, samtidigt som det ger bästa möjliga värde för din investering.

Din budget är avgörande

Till att börja med bör du lägga upp en budget för ditt takbyte så att du får total kontroll över alla kostnader. Om du anlitar oss på Sol och Tak Dalarna för ditt takbyte kan vi hjälpa dig med både projektering och att göra en budget när du ska byta tak.

Ett takbyte är ett viktigt projekt, framför allt om taket redan är skadat vilket kan bidra till stora kostnader och olägenheter om det inte byts i tid. Det kan innebära att man kanske behöver hitta finansiering för sitt takbyte, vilket också bör finnas med i beräkningarna då detta kan ta tid att få klart.

Välja rätt takmaterial

Priset för olika takmaterial skiljer sig åt ganska mycket, från cirka 80 kr per kvm för ytpapp upp till cirka 400 kronor för tegelpannor, eller flera tusen kronor för exklusiv plåt. Har man en begränsad budget kan man välja ett billigare takmaterial för att på så sätt få ned totalkostnaden. Ett billigare tak är inte nödvändigtvis ett sämre tak i dagens läge, och ibland kan rent av ett billigare takalternativ vara det bästa alternativet för just din fastighet.

Tänk på att om man byter takmaterial så kan det, i vissa fall, krävas att man ansöker om bygglov, vilket också kostar en del pengar och tar tid att få beviljat. Se till att hålla koll på detta.

Marcus från Sol och Tak Dalarna
Takläggare Marcus
Felix från Sol och Tak Dalarna
Takläggare Felix

Våra takläggare beskriver vad som påverkar kostnaden för ditt takbyte

När du ska byta tak på din fastighet så finns det flera faktorer som påverkar priset för ditt takbyte. Nedan har vi sammanställt några av de saker som påverkar totala kostnaden när du ska byta tak.

  • Takets lutning avgör om det krävs ställning eller inte. Om man ska byta tak på ett platt tak eller mycket svagt lutande tak på låg höjd kan man klara sig utan ställning, vilket minskar kostnaderna för takbytet.
  • Priserna för olika takmaterial skiljer sig åt en hel del. Om man exempelvis väljer att montera betongpannor istället för tegelpannor kan man spara in ett par hundra kronor per kvm i bara materialkostnader.
  • Tillgängligheten och framkomligheten påverkar också kostnaden för ett takbyte. Om man har ett tak där framkomligheten är begränsad eller det finns många vinklar och vrår så påverkar det tidsåtgången för takbytet och på så sätt gör det dyrare.

Vi kan erbjuda dig rimliga priser för ditt takbyte i hela Dalarnas län

Om du behöver hjälp med att byta tak kan du vända dig till oss på Sol och Tak Dalarna som har erfarna och mycket skickliga takläggare som är experter på alla typer av takmaterial. Du kan kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan inspektera ditt tak och överlämna en offert med ett rimligt pris för just ditt takbyte.

Vill du ha prisuppgifter på ditt tak? Kontakta oss