Hoppa till huvudinnehållet

Många väljer att skjuta fram ett takbyte så länge det går eftersom det ofta innebär en stor kostnad att byta tak på sin fastighet. Man bör dock inte vänta alltför länge med att byta taket då det kan leda till att taket börjar läcka. Därmed finns risk för att det uppstår fuktskador och att mögel utvecklas inne i fastigheten, vilket kan leda till mycket dyrbara reparationer.

Pågående takbyte

När är det dags att byta tak?

Rent generellt bör man byta tak när det uppnått sin förväntade livslängd, under förutsättning att det inte uppstått skador eller läckage tidigare. Med rätt underhåll går det ibland att förlänga takets livslängd, men man bör dock ha koll på sitt tak genom årliga inspektioner så att man kan byta tak innan någon skada uppstått.

Vanliga tecken på att det är dags att byta tak

Det vanligaste tecknet på att ett tak behöver bytas är att det läcker in vatten eller att taket släpper igenom fukt. Enklast är att kontrollera underlagstaket på vinden för att se om det finns fuktskador eller mögel. Ofta kan man även lukta sig till fukt och mögel då de avger en unken doft.

Om det finns fuktskador eller mögel på vinden bör man snarast planera in ett takbyte innan det sprider sig vidare ned i bostaden.

Byta tak själv eller ta hjälp?

Om man har den kunskap som krävs för att byta tak och att man följer de riktlinjer som är uppsatta av Boverket kan man byta sitt tak själv. Det är dock viktigt att man vet hur arbetet ska utföras och vilket material som ska användas då ett enda felaktigt arbetsmoment kan förkorta takets livslängd avsevärt.

Vill man få arbetet utfört säkert och enligt gällande branschregler för högsta kvalitet och maximal livslängd bör man istället anlita en professionell takfirma. Om du vänder dig till oss på Sol och Tak Dalarna har vi utbildade och erfarna takläggare som är specialister på alla typer av tak. Då får du även en av marknadens bästa takgarantier på ditt nya tak.

Inspektera ditt tak

När taket börjar bli till åren och närmar sig sin förväntade livslängd bör du utföra inspektioner av ditt tak, gärna ett par gånger varje år, före vintern och efter. Då kan du snabbt upptäcka skador på taket så att du i god tid kan planera in ett takbyte.

Nedan kan du läsa mer om hur du inspekterar tak baserat på olika takmaterial:

Plåttak

Ett plåttak har en livslängd på mellan 40 – 50 år, under förutsättning att det underhålls löpande. När man inspekterar ett plåttak ska man framför allt granska skarvarna där det ofta uppstår korrosion. Det är också viktigt att taket hålls rent från ansamlingar av löv och mossa som annars lagrar fukt som kan bidra till att taket börjar rosta.

Om det finns rostskador bör dessa åtgärdas genom att all rost skrapas bort, rostskydd läggs på och sedan målar om taket med en skyddande plåtfärg.

takbyte i Mora

Tegeltak

Ett tegeltak av bra kvalitet har en uppskattat livslängd på upp till 100 år. Tegeltak kräver normalt inget underhåll, däremot bör man se till att det inte finns mossa eller alger på taket som har rötter som kan tränga in i takpannornas porer. Detta leder till att takpannorna förlorar sin hållfasthet och riskerar frostsprängning.

Vid inspektion av tegeltak bör man byta ut trasiga takpannor och lägga takpannor som flyttat på sig tillrätta så att de sluter tätt. Man bör även lyfta på ett par takpannor för att kontrollera så att inte läkten utsatts för röta och att takets tätskikt är intakt.

Betongtak

Betongtak har en livslängd på mellan 30 – 40 år. Precis som med tegeltak bör man kontrollera att takpannorna är hela och lägga pannor som flyttat på sig tillrätta. Man bör även kontrollera att läkten inte fått röta och att tätskiktet är intakt.

Om man upptäcker grus i hängrännorna beror det ofta på att betongpannorna har börjat vittra sönder. Till skillnad mot ett tegeltak så behöver ett betongtak tvättas och målas om med jämna mellanrum. Även betongpannor utsätts vanligtvis för mossa och alger som bör tvättas bort så att inte rötterna tränger in i takpannorna.

Papptak

Papptak har en livslängd på cirka 25 – 30 år. Även papptak utsätts för mossa och alger vilket bör tvättas bort så att inte rötterna skadar ytpappen. När man inspekterar ett papptak ska man leta efter skador och sprickor, vilket är tecken på att taket behöver bytas.

Takläggare i Dalarna

Vi kan hjälpa dig när du ska byta tak

Vill du få hjälp med att byta ditt tak kan du vända dig till oss på Sol och Tak Dalarna. Vi utför takläggning med alla typer av takmaterial och kan också erbjuda helhetslösningar där vi i samband med vårt takbyte även utför en solcellsinstallation.

Kontakta oss för konsultation eller för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan inspektera ditt tak och därefter överlämna en prisvärd offert för ditt takbyte.

Boka kostnadsfritt hembesök

Vi inleder alla nya takprojekt med en översyn på plats tillsammans med dig. Under besöket går vi igenom taket för att fastställa behov och förutsättningar. Vi ger dig alltid råd efter taktyp och dina utseendemässiga preferenser. 

Sol och Tak ikon GRÅ

15 års Takgaranti

Gratis hembesök

Kostnadsfri offert