Hoppa till huvudinnehållet

Är det dags att byta ditt tak är det tryggast att anlita en takfirma som har utbildade takläggare. Då kan du vara säker på att arbetet utförs rätt, säkert och med högsta kvalitet för maximal livslängd. Här kan du läsa mer om hur vi på Sol och Tak Dalarna går tillväga när vi byter ditt tak.

Våra takläggare samlade under ett pågående projekt i Skräddarbacken
Våra takläggare samlade under ett pågående projekt i Skräddarbacken

Takbyte med oss på Sol och Tak Dalarna

När du planerar att byta tak kan du vända dig till oss på Sol och Tak Dalarna som är specialister på alla typer av tak. Att anlita oss för ditt takbyte är helt okomplicerat då vi har väl inarbetade processer som vi arbetar utifrån. Det innebär att vi kan byta ditt tak snabbt, effektivt och med högsta kvalitet till ett rimligt pris.

När är det dags att byta tak?

Om taket inte har bytts de senaste 40 åren eller om taket har uppnått sin förväntade livslängd så är det dags att planera in ett takbyte. Detsamma gäller om taket har fått skador, om takmaterialet är svårt nedslitet, om det läcker in vatten eller släpper igenom fukt.

Det är A och O att du inte väntar för länge med att byta ditt tak då ett tak som läcker in vatten kan bidra till att det uppstår omfattande fuktskador inne i fastigheten. Utöver de olägenheter som kan uppstå, som exempelvis mögel, så innebär det ofta mycket kostsamma reparationer.

Hur ofta ska jag byta tak?

Den frekvens med vilken du bör byta tak påverkas av en rad faktorer, inklusive typen av takmaterial som används. Generellt sett är det dock takets tätskikt som är den avgörande faktorn för när det är dags att genomföra ett byte. Ett korrekt installerat och kvalitetsgodkänt tätskikt har vanligtvis en livslängd på ungefär 25 till 30 år.

Genom att anlita vår tjänst på Sol och Tak Dalarna säkerställer du att arbetet utförs med material som uppfyller samtliga kvalitetskrav och enligt de senaste standarderna inom branschen. Detta garanterar att ditt tak erhåller den maximala möjliga livslängden, vilket under normala omständigheter innebär att ett takbyte endast kommer att vara nödvändigt en gång under din livstid.

Livslängden för några av de vanligaste takmaterialen

 • Stålplåt och aluminium: 40 – 50 år
 • Zinkplåt och kopparplåt: 60 – 100 år
 • Profilerad plåt: 30 – 40 år
 • Tegelpannor: 50 – 100 år
 • Betongpannor: 30 – 40 år
 • Takpapp/ytpapp: 25 – 30 år

Pågående byte till röda tegeltak och Solceller i Dalarna

Välj rätt takmaterial för din fastighet

När du ska välja takmaterial för ditt tak är det viktigt att du väljer ett material som är anpassat för lutningen på ditt tak. Du bör även välja en takbeklädnad som matchar fasaden och din fastighets karaktär i övrigt så att du får till ett bra helhetsutseende.

Vad skiljer mellan olika takmaterial?

De vanligaste takmaterialen på den svenska marknaden är tegelpannor, betongpannor, takplåt och takpapp. Det är takmaterial som är väl anpassade för det nordiska klimatet och som bidrar till att sätta både färg och karaktär på din fastighet.

Tegelpannor

Tegelpannor är fortfarande ett mycket populärt takmaterial, trots att det är en av de dyraste takbeklädnaderna. Detta för att tegelpannor ger taket ett klassiskt utseende samtidigt som det har en lång livslängd, upp till 100 år. Det innebär att det ofta går att återanvända sina tegelpannor i samband med en takomläggning.

Tegelpannor kräver minimalt med underhåll, oftast räcker det med att man tvättar taket med jämna mellanrum så att man avlägsnar mossa och alger. Dessutom blir ett tegeltak bara vackrare med åren då det får färgskiftningar som bidrar till att ge fastigheten en unik karaktär.

Betongpannor

Betongpannor är till utseendet mycket likt tegelpannor men har en kortare livslängd, cirka 30 – 40 år. Många väljer att lägga betongpannor på sitt tak i samband med nybyggnation eftersom det är ett betydligt billigare takmaterial än tegelpannor.

Till skillnad mot tegelpannor så blir inte betongpannor vackrare med åren, tvärtom. Istället behöver betongpannor löpande underhåll i form av taktvätt och målning så att pannorna behåller sitt utseende och får ett skydd mot väder och vind.

Takplåt

Idag är det ganska populärt att lägga takplåt på sitt tak vilket till stor del beror på att de finns profilerad plåt som har olika strukturer som bidrar till att man får en egen prägel på fastigheten. Plåt är ett lätt och billigt takmaterial som ofta används som alternativ då taket inte längre klarar av tyngden av tunga takpannor.

Plåttak har en livslängd på upp till 50 år men kräver löpande underhåll för att kunna uppnå sin förväntade livslängd. Det innebär att man behöver skrapa bort rost, lägga på rostskydd och måla om sitt tak cirka vart 5:e – 8:e år.

Takpapp

Takpapp användes tidigare för mindre byggnader som exempelvis garage, förråd eller en friggebod. Takpapp har dock de senaste åren blivit populärt att även lägga på villatak, då med en stilfull falsning som ger taket ett snyggt utseende.

Takpapp är det enda takmaterial som kan användas på platta tak vilket gör att det även används på större fastigheter såsom gallerior, parkeringsgarage, kontorslokaler och industribyggnader.

Takpapp är ett billigt takmaterial som går snabbt att lägga vilket gör att kostnaden för att byta tak blir väldigt lågt. Livslängden för takpapp är dock endast 25 – 30 år.

Vi hjälper dig att välja takmaterial

När du ska byta ditt tak kan vi bistå med konsultation kring materialval så att du kan välja den takbeklädnad som bäst passar för din fastighet. Vi kan också hjälpa dig med inköp av takmaterialet så att du kan vara trygg med att det håller högsta kvalitet.

Pågående takbyte

Takbyte – steg för steg

Nedan kan du ta del av vår process som sker i samband med att du vill anlita oss för att byta ditt tak i Dalarna.

 1. Du kontaktar oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och svara på dina frågor.
 2. Efter vårt besök kan vi sedan överlämna en offert med ett rimligt pris för din takläggning.
 3. När du har accepterat vår offert lägger vi upp en tidsplan då arbetet ska påbörjas och senast vara klart.
 4. På överenskommen dag påbörjar vi vårt arbete med din takläggning.
 5. Till att börja med behöver vi sätta upp en takställning som vi använder som arbetsplattform.
 6. Därefter så river vi det gamla taket. Allt gammalt takmaterial och annat byggavfall sorteras och transporteras iväg till kommunens återvinningscentral.
 7. Efter att vi frilagt underlagstaket så genomför vi en besiktning så att det inte är utsatt för röta eller fuktskador. Vid behov så byter vi ut det gamla underlagstaket.
 8. Därefter lägger vi på ett tätskikt på takets underlag som ser till att ditt tak blir helt tätt. Därefter monterar vi läkten som takpannorna eller plåten ska monteras på. I samband med förarbetet så byter vi också ut dina gamla avrinningssystem till nya som är väl dimensionerade för det nya taket.
 9. Slutligen monterar vi det nya takmaterialet i form av takpannor, takplåt eller takpapp.
 10. Efter att vi är klara med projektet så genomför vi en besiktning tillsammans med dig så att du är 100 % nöjd med vårt arbete.
 11. När du godkänt vårt arbete demonterar vi takställningen och städar rent runt fastigheten.
 12. Till sist överlämnar vi våra garantiåtaganden och eventuell dokumentation.

Garantier vid takbyte med Sol och Tak i Dalarna

Vi kan erbjuda våra kunder en av marknadens bästa garantier på tak. Till skillnad mot många andra företag, som endast lämnar garanti på materialet, så gäller våra takgarantier för ett tätt tak i minst 15 år.

Stort område bytt till tegeltak i Dalarna
Takomläggning på område i Borlänge

Låt oss byta ditt tak – för ett klockrent resultat

Sol och Tak Dalarna är din lokala leverantör av taktjänster. Vi utför takarbeten åt privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar i Dalarna med omnejd.

Vi har utbildade och erfarna takläggare som varit verksamma inom branschen under många år. Tillsammans har vi utfört över 1 000 takbyten åt nöjda kunder genom åren. Det borgar för att även du kommer att bli en av våra nöjda kunder när du anlitar oss för ditt takbyte.

Vi kan också erbjuda våra kunder helhetslösningar som exempelvis att vi installerar solceller i samband med att vi byter ditt tak. Det innebär att det går att spara in en hel del pengar på solcellsinstallationen då vi redan har ställning, material, utrustning och personal på plats.

Vill du få hjälp med att byta tak kan du kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan vi inspektera ditt tak, se vilka förutsättningar som gäller och bistå med råd. Därefter kan vi överlämna en prisvärd offert för ditt unika takbyte.